Vastgoedonderhoud: 10 tips voor goed onderhouden vastgoed

Of je nou een of meerdere panden in je bezit hebt, het is altijd een goed idee om ze in een zo goed mogelijke staat te houden. Hiervoor heb je goed personeel nodig. Zoek daarom eens naar goed personeel via Liber Personeel, een uitzendbureau voor vakmensen in het vastgoedonderhoud.

Tip 1: Houtwerk

Vooral het houtwerk aan de buitenkant van je pand zorgt voor een frisse aanblik. Het is dan ook zeker aan te raden om regelmatig het houtwerk te controleren op rot en er een nieuwe laag verf op aan te brengen. 

Tip 2: Schone goten

De goten van je pand kunnen, bijvoorbeeld vooral in de herfst, verstopt raken met bladeren en andere viezigheid. Controleer deze daarom regelmatig en houd ze goed schoon.

Tip 3: Deuren en kozijnen

Net als bij het houtwerk aan de buitenkant is het ook verstandig om de deuren en kozijnen goed te controleren op rot en eventuele gaten te dichten. Dit voorkomt schade van vocht. 

Tip 4: Afwatering

Check goed of je pand waterbestendig is en of de afwatering op de goede manier van je pand wegstroomt. Dit voorkomt lekkages en overstromingen in de kelders en funderingen.

Tip 5: Het dak

Op het dak kan zich met slecht weer bladeren of takken gaan ophopen of na een flinke storm kunnen er dakpannen weg gewaaid zijn. Het op tijd repareren en opruimen hiervan voorkomt wederom ongewenste lekkages. 

Tip 6: Kruipruimte

Is er een kruipruimte in je pand? Controleer deze dan ook regelmatig of er water in staat en of de steunbalken en leidingen nog in orde zijn.

Tip 7: CV en boiler

De CV en boiler zijn geen onbelangrijke factoren in een pand. Deze moeten elk jaar gecontroleerd worden. Dit voorkomt hogere kosten later als er iets plots gerepareerd moet worden. 

Tip 8: Schoorsteen

Het is heel belangrijk dat de schoorsteen goed schoon blijft zodat de rook goed afgevoerd kan worden. Laat deze dan ook elk jaar controleren en schoonvegen. 

Tip 9: Bomen

Als er zich bomen naast of om je pand heen bevinden check deze dan ook regelmatig en haal dode takken of bomen op tijd weg zodat ze niet om kunnen vallen tijden bijvoorbeeld een storm.

Tip 10: Onderhoudsplan

Maak een goed overzichtelijk plan van al het onderhoud dan gepleegd moet worden over meerdere jaren. Zo kan je van te voren goed inzien hoeveel alles gaat kosten en daar naar plannen.