Trap schilderen: stappenplan en handige tips!

Wilt u binnenkort uw trap schilderen om deze te verfraaien? Of is de trap momenteel beschadigd? Het verven van de trap zorgt vaak voor een grote verandering in uw woning. Vaak is de trap de entree van uw woning en is het een groot oppervlak wat geschilderd moet worden. Daarom zou de trap verven erg opvallen en zorgt dit voor een frisse look in huis. Echter is het daardoor ook belangrijk dat dit schilderwerk vakkundig wordt gedaan voor een prachtig eindresultaat. Lees hieronder meer over hoe u het beste de trap kan schilderen!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding zorgt voor een prachtig eindresultaat. Om te beginnen moet de trap natuurlijk helemaal opgeruimd zijn. Vervolgens is het handig om een dekzeil boven en onder de trap te plakken. Waarom? De trap moet natuurlijk helemaal geschuurd worden, waarbij veel stof vrijkomt. U wilt natuurlijk niet dat het hele huis stoffig wordt, daarom is het dekzeil extra voorbereiding wat u later veel werk zal besparen. Is het dekzeil geplakt? Dan kunt u beginnen met het vet- en stofvrij maken van de gehele trap.

Trap schuren, plamuren en kitten

Is de trap stof- en vochtvrij? Dan kan er begonnen worden met het schuren van de trap. Het handigst is een schuurmachine met stofafzuiging. Dit werkt erg gemakkelijk en voorkomt extra schoonmaak werk. Losse verflagen moeten helemaal verwijderd worden door te schuren, verder hoeft er enkel geschuurd te worden voor een betere hechting van de verflaag. Vervolgens moet de trap na het schuren opnieuw stofvrij gemaakt worden. Nu is het tijd om oneffenheden te repareren met plamuur en ook worden naden en scheurtjes netjes dicht gekit. De plamuur plekjes moeten na het plamuren licht geschuurd worden. Is dat gedaan? Dan kan er begonnen worden met schilderen.

Trap verven

Natuurlijk moet u eerst een laag grondverf aanbrengen op de trap. Laat deze laag vervolgens drogen, schuur de trap opnieuw lichtjes op en maak het geheel weer schoon. Als de trap veel gebruikt wordt, kan je deze stappen zelfs een keer extra herhalen ter bescherming. Is dit allemaal gedaan? Dan is de trap klaar om definitief geschilderd te worden in de gewenste kleur. Breng bij een trap altijd twee laklagen aan om slijtage te voorkomen.