Schapengaas: voor meer dan het houden van kleinvee alleen

Ook al doet de naam schapengaas vermoeden dat het specifiek bedoeld is voor het houden van kleinvee, niets is minder waar. Dit type gaas is slechts één van de vele gaashekwerk soorten voor een verscheidenheid aan doeleinden in de tuin. De belangrijkste verschillen tussen deze gaassoorten zijn de grootte en de vorm van de maas en de dikte van de draden. Daardoor kunnen ze een aantal functies in je tuin bekleden. Hier lees je meer over schapengaas, over wat het is en wat je ermee kunt.

Wat is schapengaas?

Schapengaas is een soort gaas met grotere rechthoekige mazen. Het is te krijgen met verschillende draaddiktes en in verschillende hoogtes. Een duidelijk kenmerk van dit type gaas is dat de mazen van beneden naar boven groter worden. Daardoor is het ideaal voor het beschermen van kleinvee. De lammetjes en andere kleinere dieren komen er dan niet in vast te zitten. Je kunt het krijgen in verschillende kleuren, inclusief beschermende coating en zonder en het is erg duurzaam.

Waarvoor gebruik je dit type gaas?

Wil jij graag dwerggeitjes, geiten, schapen of ook kippen en ander groter pluimvee houden in je tuin, dan is schapengaas daar een uitstekende optie voor. Houd er wel rekening mee dat de mazen aan de onderkant nog steeds groot genoeg zijn om knaagdieren door te laten. Dat betekent dat je dieren daar niet van beschermd zijn als ze slapen. Bij kleinvee is dat geen probleem, maar als je pluimvee houdt en eieren verzamelt, kan het wel tot vervelende situaties leiden. Bij kleinere dieren en dieren die beter beschermd moeten worden van rovers van buitenaf is een kippen- of volièregaas beter.

Andere functies voor schapengaas

Uiteraard hoef je dit gaas niet alleen te gebruiken voor het beschermen van kleinvee. Het is ook geschikt voor andere doeleinden. Heb je bijvoorbeeld een moestuin, dan kun je het toepassen om deze daarmee te omheinen en te beschermen. Waarschijnlijk weet je maar al te goed hoeveel schade honden, katten en andere dieren je zaadjes en plantjes kunnen aanrichten. Je kunt het ook gebruiken als omheining voor je tuin. Het is gemakkelijk zelf te plaatsen, goed betaalbaar en levert je snel een functioneel hek op waarmee honden en kinderen binnen worden gehouden.

Resifence hekwerken | Gemakkelijk zelf te plaatsen.

Wanneer is een andere optie beter?

Schapengaas is veelzijdig, maar niet altijd de beste optie. Als je juist privacy wilt creëren met je hekwerk, dan is het geen goede keuze. Tenzij je een natuurlijk hek wilt maken en het gaas wilt gebruiken om klimplanten tegen op te laten groeien. Ook voor veiligheidsredenen is het niet de beste optie. Wil je je erf en woning beschermen tegen ongewenste bezoekers, dan kies je voor een sterker hek. Als laatste is het ook om esthetische redenen niet de eerste keuze. Er zijn andere soorten hekwerken die je tuin echt versieren en verrijken en die veel minder functioneel zijn. De keuze is uiteindelijk aan jou, maar schapengaas kan voor weinig geld soms echt een uitkomst bieden.